Σελίδες

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Γιατί λέμε "ψάρι" τον ιχθύ;

Στους αρχαίους Έλληνες, και κυρίως στους Αθηναίους, άρεσε πολύ να έχουν μικρά συχνά γεύματα με άρτο που συνόδευαν συνήθως με μια λιχουδιά.

Αυτή η λιχουδιά που συνοδεύει τον άρτο ονομάζεται "ὄψον".

Επειδή όμως η αγαπημένη τους τέτοια λιχουδιά είχε επικρατήσει να είναι το μικρό ψαράκι, επεκράτησε μέχρι σήμερα ο "ἰχθύς" να λέγεται "ψάρι" (ὄψον -> ὀψάριον -> ψάρι).


Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.